Betel, nu Sihem…

Geneza 33:17-20, 34

17 Iacov a plecat mai departe la Sucot. Si-a zidit o casa si a facut colibe pentru turme. De aceea s-a dat locului aceluia numele Sucot.18 La intoarcerea lui din Padan-Aram, Iacov a ajuns cu bine in cetatea Sihem, in tara Canaan, si a tabarat inaintea cetatii.19 Partea de ogor, pe care isi intinsese cortul, a cumparat-o de la fiii lui Hamor, tatal lui Sihem, cu o suta de chesita.20 Si acolo a ridicat un altar pe care l-a numit El-Elohe-Israel. 

34 1 Dina, fata pe care o nascuse lui Iacov, Lea, a iesit sa vada pe fetele tarii. 2Ea a fost zarita de Sihem, fiul hevitului Hamor, domnitorul tarii. El a pus mana pe ea, s-a culcat cu ea si a necinstit-o. 3S-a lipit cu toata inima de Dina, fata lui Iacov, a iubit fata si a cautat s-o linisteasca.4Dupa aceea Sihem a zis tatalui sau, Hamor: „Ia-mi de nevasta pe fata aceasta!” 5Iacov a aflat ca-i necinstise pe fiica sa, Dina; si fiindca fiii sai erau cu vitele la pasune, Iacov a tacut pana la intoarcerea lor. …

Deseori trebuie sa treaca un timp mai lung pana se vad roadele crestinului care nu este in locul in care Dumnezeu il vrea.

Dumnezeu nu a vrut ca Iacov sa fie in Sihem, ci in Betel. In Sihem sunt alte roade ca in Betel. Iacov a ales sa se intoarca in locul unde a primit nasterea din nou, dar nu era locul unde voia Dumnezeu. Nu a vrut nici pe Dumnezeu sa-l paraseasca, dar nici voia proprie. In Sucot, el a devenit foarte evlavios, a ridicat un altar, de parca ar fi fost in Betel. Dumnezeu a avut un plan cu Iacov in Betel, nu sa evanghelizeze Sihem.

Dumnezeu ti-a vorbit Betel, si acolo trebuie sa fi, chiar daca tie nu-ti place in Betel. Daca stai in Sihem, poti sa te pocaiesti cat vrei acolo, pana la sfarsitul vietii, dar n-ai sa-L vezi pe Dumnezeu.

Sunt doua altare: slujire lumeasca in numele Domnului Isus, dar El nu e prezent, si o slujire in care El a ales locul tau si al meu, si este El prezent. Nu locul care-ti place tie, ci unde este El prezent. Locul tau e acela pe care parintele ceresc ti l-a ales.

Iacov a ajuns intr-o stare deplorabila. Asa se intampla daca nu luam in stapanire locul pe care El l-a ales. Daca Iacov s-ar fi stabilit in Betel, Dina nu si-ar fi pierdut puritatea asa usor. In Betel a cazut greu sa pacatuiasca. Dina nu a mai fot impacata. Dar nu a alergat la tatal ei, ci sa dus la Sihem.

 

Trezirea lui Iacov

 

Trezirea falsa: Iacov nu a zis da, si nici nu, a tacut cand a venit familia lui Sihem.

Ezra 4:3 Dar Zorobabel, Iosua si ceilalti capi ai familiilor lui Israel le-au raspuns: „Nu se cuvine sa ziditi impreuna cu noi Casa Dumnezeului nostru; ci noi singuri o vom zidi Domnului Dumnezeului lui Israel, cum ne-a poruncit imparatul Cirus, imparatul persilor.”

Atunci cand copiii Domnului vor sa slujeasca, vin si altii care zic ca vor sa slujeasca impreuna cu ei, dar mult mai libertin.

Amestecul e lucrarea diavolului care strica lucrarea Domnului Isus. Distrugerea lucrarii vine cand se indeparteaza Duhul Sfant, pentru ca El nu poate merge mai departe cu lumea.

Trezirea falsa este cand cautam cantitate si calitatea nu, se pierde.

Banii – cei care au mers pe calea larga au avut mereu mai mult bani decat cei de pe calea ingusta.

 

Trezirea adevarata din Duhul Sfant

Geneza 35

Cand Iacov s-a desprins de toate, de familie, de avutii, Dumnezeu i-a vorbit. A auzit glasul: scoala-te din Sihem, lasa totul, suie-te la Betel, acolo sa locuiesti.

Iacov a stiut de ce a suferit toti anii in Sihem: ca nu a mai vazut ca a intrat interes pentru lume in casa lui (cercei). 2Iacov a zis casei lui si tuturor celor ce erau cu el: „Scoateti dumnezeii straini care sunt in mijlocul vostru, curatati-va si schimbati-va hainele, 3ca sa ne sculam si sa ne suim la Betel; caci acolo voi ridica un altar Dumnezeului care m-a ascultat in ziua necazului meu si care a fost cu mine in calatoria pe care am facut-o.”

Sihem merge in jos, Betel in sus.

Au iesit si Dumnezeu a putut face totul nou in familia lui, si au dus mai departe lucrarea lui Dumnezeu.