Despre mândrie

Luca 14:7-11

7. Apoi, cand a vazut ca cei poftiti la masa alegeau locurile dintai, le-a spus o pilda. Si le-a zis: 8. „Cand esti poftit de cineva la nunta, sa nu te asezi la masa in locul dintai; ca nu cumva, printre cei poftiti de el, sa fie altul mai cu vaza decat tine, 9. si cel ce te-a poftit si pe tine si pe el sa vina sa-ti zica: „Da locul tau omului acestuia.” Atunci, cu rusine, va trebui sa iei locul de pe urma. 10. Ci, cand esti poftit, du-te si asaza-te in locul cel mai de pe urma; pentru ca atunci cand va veni cel ce te-a poftit sa-ti zica: „Prietene, muta-te mai sus.” Lucrul acesta iti va face cinste inaintea tuturor celor ce vor fi la masa impreuna cu tine. 11. Caci oricine se inalta va fi smerit; si cine se smereste va fi inaltat.”

Mandria nu suporta corectarea, nu suporta mustrarea.

Mandria nu poate vedea ca un frate sau o sora e ridicat si folosit de Domnul. Exista o smerenie falsa, care ia ultimul loc si pandeste. Care se bucura cand celalalt e dat jos.

2 Împarati 5

1. Naaman, capetenia ostirii imparatului Siriei, avea trecere inaintea stapanului sau si mare vaza; caci prin el izbavise Domnul pe sirieni. Dar omul acesta tare si viteaz era lepros. 2. Si sirienii iesisera in cete la o lupta si adusesera roaba pe o fetita din tara lui Israel. Ea era in slujba nevestei lui Naaman. 3. Si ea a zis stapanei sale: „Of, daca domnul meu ar fi la prorocul acela din Samaria, prorocul l-ar tamadui de lepra lui!”

Un crestin adevarat e cel care il iubeste pe cel care il corecteaza si-i face greu, ii doreste sa gasesca ajutor, asemenea fetitei care se gandeste la binele lui Naaman.

Un om mandru are tot timpul asteptari. El zice eu asa cred, asa astept, trebuie sa se intample cum cred eu, primesc doar daca Doamne lucrezi in perimetrul tras de mine, altfel nu pot primi, eu asa inteleg Biblia. Cand ai asteptari si nu merge cum ai asteptat tu, atunci e foarte posibil ca Dumnezeu lucreaza la mandria ta.

Un om smerit poarta chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Acolo vezi dragoste, smerenie, ascultare, slujire, supunere, adevar, lumina. Cel mandru poarta chipul si asemanarea lui Lucifer, Satan. Acolo gaseti ura, mandrie, neascultare, asuprire, incapatanare, manciuna si zona gri.

Mandria vine inaintea caderii. Ramai mandru si vei cadea in cele mai urate pacate. Prin pacatele tale chemi duhurile necurate in lucrarea lui Dumnezeu.