„Domnul este Păstorul tău?”

1 Corinteni 2:14-15

14Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste. 15Omul duhovnicesc, dimpotriva, poate sa judece totul, si el insusi nu poate fi judecat de nimeni.

 

Credinta la nivel sentimental, omul psihic, si credinta omului duhovnicesc, calauzit de Duhul Sfant. Cat din tine e inca firesc si cat este din credinta in Duhul Sfant?

 

Psalmul 23

1 (O cantare a lui David.) Domnul este pastorul meu: nu voi duce lipsa de nimic.
2 El ma paste in pasuni verzi si ma duce la ape de odihna;
3 imi invioreaza sufletul si ma povatuieste pe carari drepte, din pricina Numelui Sau.
4 Chiar daca ar fi sa umblu prin valea umbrei mortii, nu ma tem de niciun rau, caci Tu esti cu mine. Toiagul si nuiaua Ta ma mangaie.
5 Tu imi intinzi masa in fata potrivnicilor mei; imi ungi capul cu untdelemn, si paharul meu este plin de da peste el.
6 Da, fericirea si indurarea ma vor insoti in toate zilele vietii mele, si voi locui in Casa Domnului pana la sfarsitul zilelor mele.

 

Acest psalm sa fie viata ta pana la ultima suflare.

Ce relatie descrie cuvantul „Domnul este pastorul meu”? Iosif este un exemplu, a fost singur, fara familie, dar L-a avut pe Domnul ca pastor. A putut spune femeii care l-a ispitit, ca el nu poate pentru ca are un Pastor.

 

Oita sau capra?

Biserica a fost intodeauna oita printre lupi, fara gheare pentru lupta, dar a supravietuit pentru ca Domnul e pastorul ei. Ce faci cand nu te vede nimeni, ce vrei? Sau poti spune ca Domnul este pastorul meu?

Ne nastem din fire capra, si prin nasterea din nou de la Duhul Sfant devenim oita.

 

  • Oita accepta granite, accepta gard. Ciobanul nu se teme ca oitei ii vine in gand sa sara peste. Oitele stau linistite ingradite, sunt in siguranta. Nu deveniti curiosi, nu cautati sa aflati ce-i dincolo. Capra sare peste gard. Gardul e o provocare. Sunt copii cu natura de capra, sunt provocati sa sara limitele.

Pacea este aceasta: omul duhovnicesc care stie granitele, e multumit!

Pentru capra ingradirea e lege, sunt numai legi. Pentru oita e viata, unde se simte cel mai bine.

Esti tu oita Lui? Iubesti granitele? Esti bucuros de limitele pe care ti le-a pus Pastorul? Ce simti cand Duhul Sfant iti spune: acolo sa nu mergi?

 

  • Oita poate fi tunsa, o poti rani, o poti ciupi de doare, nu face galagie pana e taiata. Capra face multa galagie.

Isaia 53:7

Cand a fost chinuit si asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la macelarie si ca o oaie muta inaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.

Domnul e ca un miel, nu a deschis gura. El e Mielul lui Dumnezeu.

Il numesti tu pe Domnul pastorul tau? Persoana care iti este cea mai aproape, poate spune despre tine ca Domnul este pastorul tau?

 

  • Oita cauta turma, cauta oilele celelalte. Daca una din oite care are naravul sa se tot departeze de turma, pastorul are grija de ea. Capra e de capul ei, ca ea stie, si poate merge unde vrea.

Noi apartinem unei turme? Ne simtim cel mai bine in locul in care ne-a pus Dumnezeu? Capra zice ca sta in grup pentru ca are niste avantaje.

Daca o oita se tot indeparteaza, un cioban obisnuieste sa-i rupa un picior. Apoi o poarta zi dupa zi pe umerii lui, cu grija, ii da ce este mai bun de mancare. Intre ei se leaga o prietenie, o vei vedea tot timpul langa pastorul ei. Daca El este pastorul tau, poate El sa-ti rupa piciorusul? Stii tu care e piciorusul acela, il poate frange? Si doare…

Evrei 12:5-7

5Si ati uitat sfatul pe care vi-l da ca unor fii: „Fiule, nu dispretui pedeapsa Domnului si nu-ti pierde inima cand esti mustrat de El. 6 Caci Domnul pedepseste pe cine-l iubeste si bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeste.” 7 Suferiti pedeapsa: Dumnezeu Se poarta cu voi ca si cu niste fii. Caci care este fiul pe care nu-l pedepseste tatal?

Diavolul vine des la oita si-i spune ca sunt doar legi, ca e un gard electric. Oita stie ca gardul e pentru singuranta ei, pentru a fi ocrotita de diavol si pericol. E constiinta ta asa de fina? Sa fii ca electrocutat cand privesti doar la alta cale? Te sperie?

Are Domnul pentru tine, pentru viata ta, toata libertatea sa ti dea si o lovitura, ca sa te tina aproape? Oita nu-si paraseste chemarea. Avraam a fost intrebat de Dumnezeu: sunt Eu pe primul loc in viata ta sau Isaac?

 

  • Oita umbla dupa auz, capra dupa vaz. Capra nu aude nimic, poate zbiera pastorul.

Civilizatii sunt de doua feluri: cea mozaica care se ghideaza dupa auz (primul cuvant e „Asculta Israel”), si celelalte care se ghideaza dupa imagini, dupa ceea ce vede. Imaginile formeaza un individualist, auzul formeaza grup, biserica. Credinta vine prin ascultarea Cuvantului. Aceasta face din capra miel.

Suntem atrasi de Cuvant? Sau suntem atrasi de telefon (imagini)? Satan a venit la Domnul Isus cu imaginea, i-ar fi zis Doamne nu asculta, hai sa privesti. Si Lot a privit si a pierdut toata familia.

Oitele cunosc vocea Pastorului din mii de voci. Caprele se tot raspandesc, ca sa vada cat mai mult.

Vine ispita si la oita, dar ea spune Domnul este pastorul meu. Prin valea umbrei mortii de ar umbla, de ar pierde tot, pe El nu vrea sa-L piarda.

 

Pe cruce Domnul Isus a strigat „S-a ispravit”, cuvant care are doua intelesuri, si cel de „Mireasa”.